Blog

Hoe schimmel uit boeken te verwijderen

Schimmel op een boek moet onmiddellijk worden aangepakt, anders kan het al je boeken verpesten. Als u ze op een vochtige plaats bewaart, ontstaat er schimmel. Als de luchtvochtigheid in huis is, ventileer dan de kamer of voeg een luchtontvochtiger toe. Anders kan het probleem opnieuw optreden. Hoe schimmel thuis schoon te maken?

Draag beschimmelde boeken naar buiten met rubberen handschoenen en een stofmasker. Het masker beschermt tegen het inademen van schimmelsporen in de lucht die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken of verergeren.

Laat boeken op een beschutte plaats drogen als ze vers of nat zijn. Dit kan de hele dag duren of langer als de boeken erg nat zijn. Open boeken met natte binnenpagina’s voorzichtig om het drogen te versnellen. Plaats kleine, schone stenen of andere handige gewichten op de pagina’s aan elke kant om het boek indien nodig open te houden. Sla het over als de boeken al droog zijn.

Zie ook Schimmel in de badkamer – Dit is de enige slimme tip

Borstel zichtbare plekken met schimmel, verkleuring of stof van de buitenkant van het boek met een zachte borstel, zoals een penseel of make-upborstel. Controleer ook de achterkant van het boek, de randen van de pagina en de achteromslag om er zeker van te zijn dat de hele buitenkant van het boek is ontdaan van schimmel. U kunt een stofzuiger met een HEPA-filter gebruiken in plaats van een borstel of meer.

Open de vooromslag van het boek en stofzuig of stofzuig eventuele schimmel aan de binnenkant van de omslag. Herhaal het proces voor de binnenkant van de achteromslag.

Controleer de pagina’s van het boek op tekenen of vuil dat schimmel kan zijn. Borstel de pagina’s verticaal om te voorkomen dat schimmeldeeltjes zich ophopen op de achterkant van het boek. Stofzuig de pagina’s desgewenst door een zeef over de pagina te plaatsen. Dit voorkomt dat het papier scheurt.

Laat de boeken een dag of twee aan de lucht drogen in warme, niet-natte omstandigheden om overtollige schimmel te verwijderen. Til de boeken rechtop zodat de luchtcirculatie ook de pagina’s bereikt. Als de boeken na een dag nog steeds naar schimmel ruiken, strooi dan zuiveringszout op een kartonnen doos. Plaats de boeken in de doos en laat ze rechtop staan ​​met de pagina’s open. Sluit het deksel en plaats de doos in een niet-vochtige ruimte, bij voorkeur buiten, gedurende maximaal een week totdat de geur verdwijnt. Controleer de doos na een dag of twee – als de doos zelf de geur absorbeert, vervang dan de doos en het zuiveringszout. Veeg indien nodig het zuiveringszout van de boeken voordat u ze bij andere boeken plaatst.

Zie ook Hoe schimmelvlekken van badkamergordijnen te verwijderen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *