Blog

Hoe schimmelgeur uit meubelladen te verwijderen

Overmatig vocht resulteert in een beschimmelde geur op meubels die de neiging heeft zich op te hopen in laden, die niet veel licht of ventilatie hebben. Een grondige reiniging van lades lost het probleem meestal op, hoewel zeer oude meubels die lange tijd aan vocht zijn blootgesteld, mogelijk moeten worden gepolijst. Reinig voor de beste resultaten alle meubels, niet alleen de laden, en zorg voor een houtvriendelijke luchtvochtigheid van 55% in de kamer. Hoe kleverige lederen meubels schoon te maken?

Hoe schimmelgeur uit meubelladen te verwijderen

Volledige reiniging

Maak de laden leeg en leg de inhoud opzij. Trek de lades uit en plaats ze op een tafel buiten in de zon. Wacht twee tot drie uur om het hout te laten drogen. Laat de lades niet te lang buiten staan. Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan hout vervormen en doen vervagen.

Verplaats de laden naar een goed geventileerde ruimte. Spuit de binnenkant van de lades gelijkmatig in met olijfoliezeep of onoplosbare witte azijn. Schrob het hout voorzichtig met een vochtige, pluisvrije doek. Spoel de doek regelmatig uit, maar gebruik hem niet als hij helemaal nat is. U wilt het hout reinigen zonder het te laten weken. Herhaal dit totdat de doek er schoon uitkomt wanneer u de binnenkant van de lade afveegt.

Bestrooi de verslades gelijkmatig met zuiveringszout op de bodem en zijkanten. Laat 24 uur staan. Borstel de droge baking soda met een zachte borstel en stofzuig de laden.

Zie ook Hoe olievlekken op hout te reinigen

Plaats een kleine kom in elke lade en vul deze met zuiveringszout of houtskool. Plaats de laden terug en sluit ze. Vervang bakpoeder of houtskool elke twee tot drie dagen totdat de schimmelgeur verdwijnt.

Eenvoudige afwerking

Verwijder de handgrepen en verplaats de lege, schone laden naar een goed geventileerde ruimte.

Schuur de binnenkant van de lades met schuurpapier nr. 180. Veeg met een vochtige doek om eventuele stofsporen te verwijderen en laat goed drogen. Wacht drie dagen om het hout te laten “ademen”.

Maak een pluisvrije doek nat met citroenolie. Vernis het hout, bevochtig de doek indien nodig. Laat de olie een uur intrekken en veeg vervolgens de binnenkant van de lades schoon met een schone doek om eventuele olieresten te verwijderen. Plaats de handgrepen terug.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *